LA CASTANYADA
La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants.
Com el halloween dels països anglosaxons.
Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada.
La beguda típica de la 'castanyada' és el moscatell.
Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari (paperina).
En molts llocs, el dia de Tots Sants, els confiters organitzen rifes de panellets i fruita confitada.
A principis de novembre és temps de castanyes i tenen molta anomenada les del Monseny i les del Montnegre.
Però l'ús culinari d'aquesta fruita seca avui dia és molt reduïda, de fet, gairebé només es mengen les castanyes crues, bullides i torrades, i només per aquesta diada.
Una altre menja de l'època són els moniatos, avui també, gairebé de consum exclusiu de la Castanyada.
La més popular, però, són els panellets; malgrat que avui són una menja suculenta amb totes les variants que se li acudeixen al pastisser, deriven dels antics pans dels morts,que es deixaven a les tombes . Eren fets com a pa normal, però amb moltes llavors.
Els panellets més clàssics són els de pinyons, també un altre fruit del temps, però avui en dia en poden trobar en taronja, de cafè, de coco,de massapà i de qualsevol altre producte que el creador reboster se li acudeixi.
EL DIA DELS MORTS
La festa de Tots Sants també es coneguda com a "Dia dels morts", perquè es fa en record dels avantpassats.
Antigament, la gent creia que aquest dia els morts visitaven els vius en forma de fantasmes i esperits, que no necessàriament havien de ser dolents.
Per tal d'ensenyar-los el camí, als esperits, a molt llocs és costum encendre una espelma dins un cántir o una carbassa buidada per dins (això ja es feia, i no s'ho ha inventat el Halloween !).
Aquesta espelma dins un cántir o una carbassa buida per dins és un símbol i , a molts llocs del món, representen l' ànima dels morts.
Abans,durant la nit de Tots Sants les campanes no deixaven de repicar per recordar a tothom que calia pregar pels morts.
Les famílies es reunien i menjaven castanyes i altres aliments relacionats amb antigues ofrenes als avantpassats. És per això que actualment es fa la Castanyada i es mengen panellets:de pinyons,de xocolata,de fruita confitada,d'ametlla...
CREENCES
La festa de Tots Sants, com la major part de celebracions tradicionals, té un marcat component de tradició pre-cristiana. Aquesta celebració recull les antigues tradicions de record pels familiars avantpassats.
Les antigues creences posaven en contacte els dos mons (el dels vius i el dels morts) durant aquest dia.
Els vius visiten el lloc de repòs dels morts i els avantpassats, segons la creença, visiten les cases on n'hi ha les famílies reunides.
Inicialment se celebrava la Diada de Tots Sants el 13 de maig però pels voltants de l'any 1000, sant Odiló, que era abat de Cluny , va proposar passar-la a aquesta data que era quan els celtes celebraven la festa del morts, el Samuhin.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada