6 de març del 2013

 PROJECTE DE CIÈNCIES 6è EP

Els nois i noies de 6è hem fet projectes mirant de seguir un mètode científic.
El projecte ha consistit en pensar una HIPÒTESI sobre un tema que ens interessa especialment a cadascú de nosaltres, llavors hem mirat de DISSENYAR UN EXPERIMENT que pugui demostrar si la nostra hipòtesi és certa.  Hem fet L’EXPERIMENT n’hem tret unes  CONCLUSIONS i l’ hem EXPOSAT amb posters explicatius.
Us hem de dir que no totes les hipòtesis s’han complert, però no ens hem desanimat perquè això ens ha permès pensar les possibles causes i les solucions.
Hi ha hagut experiments de tot tipus: uns relacionats amb l’electrònica i el magnetisme, d’altres amb les plantes, amb els canvis d'estat de la matèria, la llum i fins i tot un amb l'energia solar.




ARNAU ARAGONÈS

La levitació magnètica





M’interessa el tema de la levitació i volia demostrar que amb levitació magnètica podia arribar a aixecar objectes de diferent pes. Ho he pogut demostrar tot i que ha sigut molt difícil aconseguir l’energia necessària per que es produís.








 VÍCTOR GIRÓ

El color de la llum i el creixement de les plantes


La meva hipòtesi era que una llavor de mongeta o una planta creixeria millor si estaven il·luminades per una llum de color verd que per una de color blau o  groc. Les llavors no han crescut gaire, però la planta que ha crescut més és realment la que estava il·luminada amb la bombeta verda.







                MARC RIPOL

Energia solar i moviment


La meva hipòtesi era que un cotxe (de joguina) amb les bateries carregades amb energia solar donaria més capacitat de moviment en un circuit que no un carregat amb  piles. La meva teoria no s’ha complert, doncs el cotxe carregat amb piles té més potència que el carregat amb energia solar. El que si he pogut observar, és que de piles n’he hagut de comprar unes quantes i en canvi la placa solar es carrega amb la llum del sol i per tant és una energia més barata i més neta.

Tot ha anat molt bé, a més avui he fet 12 anys!





LUCAS CUCURELLA

Nutrició de les plantes


Hipòtesi: Les plantes regades amb aigua de mar haurien de créixer més perquè l’aigua de mar té moltes sals minerals. La meva hipòtesi no s’ha complert perquè la planta regada amb aigua de mar s’ha mort, de fet també s’ha mort la que havia regat amb aigua destil·lada en canvi la regada amb aigua normal ha crescut molt bé.





     
                                    IRINA KAPPLER

La conducció elèctrica i els canvis d'estat de l'aigua


La meva hipòtesi era que si feia passar un corrent elèctric a través d'un pot amb aigua salada encendria una bombeta més fàcilment que si el feia passar a través d'un glaçó de gel també fet amb aigua salada. La meva hipòtesi s’ha complert però tan sols en certa manera, ja que he aconseguit encendre la bombeta que passava pel circuit amb aigua però no ho he pogut fer amb la que passava a través del gel.






NUR RIADH

Pila de llimona




Jo creia que amb l’acció d'una llimona i dos metalls de diferent tipus podia arribar a encendre una bombeta, No he aconseguit demostrar-ho, a més ha tingut problemes per trobar una peça o una moneda de zinc que era un dels materials amb els que volia fer l’experiment.






 XAVIER SUBIRATS

Els canvis de volum de l'aigua


La meva hipòtesi era per demostrar que les variacions de temperatura sobre els líquids provoca canvis físics molt visibles en el recipient que els conte i després de realitzar el meu experiment, la meva hipòtesi s’ha complert.








 EMMA RUBIO

Imantació amb aire, aigua i terra


La meva hipòtesi era que podria atraure més fàcilment un metall amb un imant si aquest metall estava surant a l’aigua que no pas si estava sobre una superfície de sorra o si estava a l’aire, per exemple. De fet no s’ha complert el que jo pensava, ja que quan el  metall està a l’aire sense una superfície que faci resistència és atret més fàcilment que no pas si està a l’aigua o sobre la sorra.





 NICOLE PEÑA

Reacció de l'aigua


La meva hipòtesi era que si la pressió de l’aire disminueix dins d'un espai fa que els elements en estat líquid ocupin el seu espai. Per demostrar-ho vaig posar aigua en un plat, una espelma encesa al mig i tapada amb un got.  S’ha complert el que pensava, quan la flama s’apagava, l’aigua ocupava l’espai que havia consumit la flama. 






 ROGER CAPARRÓS

Evaporallum


El meu experiment es diu EVAPORALLUM, perquè he relacionat la llum amb l’evaporació, la meva hipòtesi era que l’aigua s’evaporava abans amb llum natural que amb llum artificial i així ha sigut ja que la llum natural donava més escalfor que l’artificial.









 NOEL VÁZQUEZ

El fototropisme


Jo volia plantar unes llavors que germinessin i creixessin dins d'una capsa fosca però amb dos forats, un a prop de la llavor, però molt petit i l’altre més gran, però lluny de la llavor. La meva hipòtesi és que les llavors creixerien cap el forat que estava més a prop malgrat ser més petit. I així ha sigut.









ORIOL GARRIDO

L'electricitat i els aïllants

El meu experiment tractava sobre la conductivitat, i la meva hipòtesi era que si passava un corrent elèctric a través d'una tela de color negre aconseguiria encendre una bombeta amb més facilitat que si ho feia amb una tela de color blanc. No ho he pogut demostrar, ja que en cap dels dos casos he aconseguit encendre la bombeta.





Aquí us deixem un grapat de fotos que vam fer el dia de l'exposició